Verkkotilojen hahmottaminen

Verkossa toimiminen vaatii visuaalisten tilojen hahmottamista. On myös maltettava tutustua ohjeisiin. Medialukutaitotutkimuksissa on havaittu, että ihminen lukee ruudulta silmäillen ja nopeasti, jopa kärsimättömästi. Kuvaavat otsikot, lyhyet rakenteistetut tekstit, erilaiset havainnollistamisen keinot ja sivujen selkeys ovat äärimmäisen tärkeitä sisällöntuotannon kannalta. Toisaalta on asioita, joissa sisältö katoaa, jos ilmaisu on hyvin tiivistä eli lukijan olisi myös heräteltävä omaa malttia. Tässä on dilemma, jonka kanssa verkko-opettaja joutuu aina tasapainoilemaan.

Verkko-opiskelussa ihmisellä on aina vastassa uusia ympäristöjä, joihin pitää tutustua. Ajankäytön suhteen tämä on otettava huomioon. Yhtenä näkökulmana voisi vaikka miettiä sitä, että perinteisessä koulutuksessa aikaa käytetään koulutuspaikalle siirtymiseen. Verkko-opiskelun alkuvaiheessa onkin hyvä mieltää niin, että tämä aikasäästö kannattaa käyttää virtuaalisiin työskentelytiloihin tutustumiseen.

Verkossa liikkumista hahmopsykologian näkökulmasta on tutkittu ja tuomme sitä tietoa vielä esille kurssin kuluessa.

Mainokset

5 comments so far

 1. Leppänen on

  Verkkotilojen hahmottaminen on vaikeaa, eksyminen helppoa. Spatiaalinen hahmotuskyky on hyvä avu, mutta sitä ei oikein voi opetella. Tämä on siis erilaisille oppijoille hyvinkin erilainen omaksua.
  Itselleni on esimerkiksi käsitekartat ja erilaiset kaaviokuvat niin vaikeita hahmottaa, että hyppään ne aina yli, tulivat ne sitten vastaan verkossa tai muualla. Verkko oikein ”suosii” uloshyppäämistä. Jokin muu on aina vain yhden painalluksen päässä.

 2. Heikki on

  Mihinkä meillä on kiire? Kaikilla joilla on motivaatio olla matkassa mukana osaavat kyllä pysähtyä ja ottaa aikaa? Näinhän me muutoinkin toimimme eri toimintakulttuurissa, voimmeko myös pysähtyä tulevaisuutta tehdessä? Eikö se ole edellytys myös yhteisöllisessä oppimisessa? Hyvä huomio erilaisten oppijoiden huomioonottaminen verkkopolkujen hahmottamisessa. Mitä nämä erilaiset polut ja hahmottamiseen liittyvät ratkaisut voisivat olla erilaisilla oppijoilla, jotta kukaan ei eksy verkkoerämaahan?

 3. verkkopaula on

  Olen tässä vuoden mittaan opettajia opettaessani havainnut sellaisen ensireaktion monilla, että pelkkä monien mahdollisuuksien läsnäolo virittää informaatiotuskaa. Pitäisi ehtiä katsoa sitä ja tuota ja sitten oikeastaan ei saa mistään mitään irti ja turhautuu ja toteaa, että verkko vie aikaa ja sinne eksyy. Kyse ei ole oikeastaan erämaasta, vaan miljoonakaupungista.

  Tälläkin kurssilla on tarjolla monta suuntaa, vaikka tietty polku onkin rakennettu. Kurssin mainoksessa on luvattu monta asiaa ja jokaisella osanottajalla on omat tarpeensa. Me ollaan totuttu koulutuksessa menemään jonossa (se oli ainakin meillä kansakoulussa tärkeä taito). Ja tietysti kaikki yhtä aikaa samaan paikkaan. Verkossa tällainen ei onnistu, ei oikein voi seurata kaveria paidan väri silmissään tai hihasta pidellen. Ja tämä tulee vastaan aina verkko-opettamisessa, -ohjaamisessa ja -opiskelussa. Näitä miestiskeli Anne

 4. Heikki on

  Tulevatko omat tavoitteet ja polut tälläkin kohtaa arvoonsa? Mitkä ovat omat lähtökohdat ja mahdollinen aikaresurssit, mitä sen puitteissa kannattaa ja pystyy tavoittelemaan, ettei tule erämaa.- tai hki.Kammoa. Opetamme tavoitteiden tekemistä omille opiskelijoillemme, mutta miten se toimii omalla kohdalla?

 5. Aki on

  Anne totesi mm. ”..monien mahdollisuuksien läsnäolo virittää informaatiotuskaa..”. Heikki puolestaan kysyi ” Tulevatko omat tavoitteet ja polut tälläkin kohtaa arvoonsa?”
  Omassa identiteetissä pitäytyminen ja omien tavoitteiden asettaminen auttavat selviytymään ”miljoonakaupungissa”. Kaikkiin kiinnostavaan ei pidä tarttua, jos teema ei liity omiin arvoihin ja tavoitteisiin. Ihminen on jatkuvan ns. infoähkyn ympäröimänä. Kokemuksesta toteaisin, että kannatta ylläpitää fyysistä kuntoa ja huolehtia omasta minästä. Ja on hyvä muistaa, että ajatukset kirkastuvat ja oivallus lisääntyy, kun jaat ajatuksiasi muiden kanssa…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: